ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Από τη Φύση στο πιάτο μου
από Admin
στις 11 Οκτωβρίου 2018

 

 

 Εποχιακές συνταγές ενεργοποιημένης βίγκαν διατροφής για το Σώμα, το Νου και το Πνεύμα

   Μετά από ένα ταξίδι εκπαίδευσης, πειραματισμού και πρακτικής ενασχόλησης γύρω από τη διατροφή, και αφού έφτιαξα εκατοντάδες συνταγές δοκιμάζοντας υλικά και συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους, με την πρόθεση αρχικά να θεραπεύσω το σώμα μου αλλά και να καταλάβω τη φύση και να έρθω πιο κοντά της, δημιουργήθηκε χωρίς να το καταλάβω μία λίστα συνταγών για την κάθε εποχή. Το μόνο που απέμενε ήταν όλη αυτή η εμπειρία και η γνώση που προέκυψε μέσα από τη δική μου προσωπική αναζήτηση αλλά και μέσω των εργαστηρίων ‘Από τη Φύση στο πιάτο μου’ - που κλήθηκα να μελετήσω, να διδάξω και να παρατηρήσω άλλους ανθρώπους και τη σχέση τους με το φαγητό -, συγκεντρώθηκε, οργανώθηκε και καταγράφηκε σε ένα βιβλίο συνταγών, ως έναν πρακτικό οδηγό διατροφής, βασισμένο στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

   Οι συνταγές που θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο, είναι συνταγές που φτιάχνω στο σπίτι μου, μέσα από τη δική μου διαισθητική καθοδήγηση ως προς το τι έχει ανάγκη την κάθε στιγμή το σώμα μου και ο οργανισμός μου για να τραφεί, να γηωθεί και να λάβει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, σε συντονισμό και συγχρονισμό με το τι φυτρώνει και είναι διαθέσιμο στον τόπο που ζω ή στον κήπο μου. Βέβαια σε όλη αυτή τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου, η οικογένεια, οι φίλοι μου και ο σύντροφός μου ήταν αυτοί που δοκίμαζαν πάντα τα πιάτα μου, και εγώ αυτή που παρατηρούσα τη διάθεση και την αντίδρασή τους για να ανατρέξω στις απαραίτητες αλλαγές και αναβαθμίσεις των πιάτων. Οπόταν οι φωτογραφίες καθώς και οι συνταγές για το κάθε πιάτο φτιάχτηκαν μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου, μεταξύ το Φθινόπωρο του 2017 και το Καλοκαίρι του 2018, όταν εγώ αποφάσισα να βάλω όλα όσα ανακάλυψα μέσα από το ταξίδι μου μαζί, να τα καταγράψω και να τα μοιραστώ μαζί σας. Έτσι η δημιουργία των συνταγών σας δίνεται ακριβώς με την ίδια σειρά που έχει προκύψει ξεκινώντας από το Φθινόπωρο. 

 

  

Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλά ένα βιβλίο συνταγών…

   Αυτό το βιβλίο συμπεριλαμβάνει πλήρη, εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία πιάτα που δεν απαιτούν πολύ χρόνο μαγειρέματος και κόπο, με λίγα υλικά, φτιαγμένα από ένα άτομο το οποίο είναι πολυάσχολο και βαριέται πολύ να διαβάζει και να εκτελεί συνταγές. Έτσι και οι συνταγές αυτές δίνονται με λίγα και απλά λόγια και είναι βασισμένες πάνω σε μία βασική φόρμουλα που αν τη θυμάστε και την εφαρμόσετε καλά στην πράξη τότε δε θα χρειαστείτε να ξαναδιαβάσετε καμία συνταγή για να μπορέσετε να μαγειρέψετε. Και αυτή είναι να επιλέγετε συστατικά τα οποία είναι τοπικά, εποχής και να συνδυάζετε τα δημητριακά μαζί με τα όσπρια ή τους σπόρους για ένα πλήρες πρωτεϊνούχο γεύμα. Κάτω από κάποιες συνταγές μοιράζομαι μαζί σας γνώσεις, πληροφορίες και συμβουλές για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τις συνταγές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την υγεία σας.

 

  

Το βιβλίο αυτό είναι χωρισμένο σε 5 μέρη. Το κάθε μέρος αντιπροσωπεύει μία από τις τέσσερις εποχές, και το πρώτο μέρος περιλαμβάνει συνταγές οι οποίες λειτουργούν ως προετοιμασία και βάση για πολλά από τα πιάτα του βιβλίου και τις οποίες μπορείτε να φτιάχνετε κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Θα δείτε ότι η γνωριμία και εξοικείωση σας με αυτές, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ενεργοποιούμε την τροφή μας και γιατί είναι τόσο σημαντικό να φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι το κάθε συστατικό ολόφρεσκο στο σπίτι. Θα νιώσετε το λόγο, όχι μόνο στον ουρανίσκο σας αλλά και στη διάθεση και την ενέργεια σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να ετοιμάζετε σχεδόν όλες τις άλλες συνταγές του βιβλίου εύκολα και γρήγορα με λιγότερο χρόνο μαγειρέματος καθώς και με λιγότερα έξοδα.

    Η κάθε εποχή συμπεριλαμβάνει μία αλοιφή, γλυκό, ένα γρήγορο υπεργεύμα, δύο πρωινά γεύματα, επτά κυρίως γεύματα για όλη την εβδομάδα, μαρμελάδα ή πολτό με φρούτο εποχής, ροφήματα, φρέσκες σαλάτες, σάλτσες, σμούθι, ιδέες για σνακ και σούπες, ζεστές και κρύες. Οι συνταγές αυτές είναι μία επιλογή από συνταγές δικές μου, ήδη υπάρχουσες συνταγές τις οποίες εξέλιξα κάνοντας τις πιο υγιεινές και ευκολοχώνευτες, καθώς και συνταγές τις οποίες έχω τροποποιήσει στην βίγκαν εκτέλεσή τους. Μπορείτε να ακολουθήσετε και να εκτελέσετε τις συνταγές όπως ακριβώς είναι γραμμένες και παρουσιασμένες εάν εκεί που ζείτε παράγονται τα ίδια υλικά με αυτά που σας προτείνονται εδώ, ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές εκεί που χρειάζεται, εάν τα συστατικά τα οποία βρίσκετε διαθέσιμα στον μπαξέ σας, στην αγορά ή στον τοπικό παραγωγό από όπου ψωνίζετε είναι άλλα από εκείνα που σας γράφω. Φτάνει να βεβαιωθείτε ότι τα υλικά που επιλέγετε έχουν φυτευτεί, φυτρώσει και ευδοκιμήσει στον τόπο τον οποίο ζείτε εκείνη την εποχή που διανύετε.

     

Ο λόγος...

   Ο λόγος που επιλέγουμε κυρίως τοπικά και εποχιακά υλικά και όχι κάτι άλλο είναι γιατί είμαστε συντονισμένοι με τις τροφές αυτές, και έτσι λαμβάνουμε και απορροφούμε πιο εύκολα πολύτιμα για τον οργανισμό μας συστατικά, τα οποία είναι συνυφασμένα με το γενετικό μας υλικό και έτσι είναι πιο εύκολο για το σύστημά μας να τα επεξεργαστεί. Επιπλέον, τα εποχιακά υλικά μάς βοηθούν να ισορροπήσουμε συγκεκριμένες διαδικασίες στο σώμα μας και κατ επέκταση στην ιδιοσυγκρασία μας. Η φύση είναι πάνσοφη, δεν είναι τυχαίο που μας παρέχει τα εσπεριδοειδή, που έχουν ξινή γεύση, το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μας δίνει πιο γλυκά σε γεύση φρούτα. Ο λόγος είναι γιατί η ξινή γεύση ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι αυτό που χρειαζόμαστε το χειμώνα για να προστατευτούμε από το κρύο. Από την άλλη η γλυκιά γεύση κατευνάζει και καταλαγιάζει το στοιχείο της φωτιάς το οποίο αισθανόμαστε το καλοκαίρι όταν αυτό ενεργοποιείται με τη ψηλή θερμοκρασία. Οπόταν εάν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε μία διατροφή εποχιακή και συντονιστούμε με τη φύση, θα αισθανθούμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία μας σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε από το να το δοκιμάσετε!

     

 

Ξυπνήστε την τροφή σας...

   Σας παροτρύνω σε κάθε συνταγή που υπάρχει μέσα σε αυτό το βιβλίο να ενεργοποιείτε την τροφή σας, μουλιάζοντας τα ξηρά όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το ρύζι και τα δημητριακά ή κάνοντας φύτρα. Με αυτό τον τρόπο η θρεπτική αξία των τροφών μεγαλώνει και η τροφή σας είναι πλέον ζωντανή, ευκολοχώνευτη, δίνοντας σας ενέργεια και ζωτικότητα, αντί να παίρνει από εσάς ενέργεια για να χωνευτεί.

...και κρατήστε την ζωντανή.

   Οι τρόποι μαγειρέματος που σας δίνω είναι απλοί, χωρίς πολλές και περίπλοκες ηλεκτρικές συσκευές και εργαλεία, και χωρίς μεγάλη προετοιμασία και υπερβολικό χρόνο μαγειρέματος. Ο χρόνος μαγειρέματος που προτείνω είναι τόσος όσος να μπορεί να ψηθεί η τροφή σε σημείο που να μπορέσει να ενεργοποιήσει τα συστατικά της και από την άλλη να μπορεί να είναι ακόμα ζωντανή. Όσο η τροφή μας είναι ζωντανή μπορούμε να γευτούμε την κάθε γεύση μέσα στο πιάτο μας καθώς λαμβάνουμε από αυτήν αναγκαία για τον οργανισμό μας συστατικά. Τη ζωντανή τροφή μπορείτε να την αναγνωρίσετε στο χρώμα καθώς και τον όγκο και την υφή της. Όσο κάποιο λαχανικό κράτα ακόμα το χρώμα του τότε είναι ακόμα ζωντανό, γευστικό και θρεπτικό.

Συνδυασμός συστατικών...

   Ο συνδυασμός των συστατικών σε κάθε συνταγή δεν είναι τυχαίος. Όπως προαναφέρθηκε, οι συνδυασμοί συστατικών σε αυτό το βιβλίο είναι βασισμένοι σε μία βασική φόρμουλα η οποία μας δίνει τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παράγει πρωτεΐνη. Βέβαια η διατροφή που συστήνεται σε αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο για τους χορτοφάγους που χρειάζονται την πρωτεΐνη, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο αντιμετωπίζει προβλήματα απορρόφησης συστατικών, καθώς και όλους αυτούς που θέλουν να επωφεληθούν από τη διατροφή τους σε όλα τα επίπεδα. Το βιβλίο αυτό προτείνει και παρουσιάζει πλήρη πρωτεϊνούχα γεύματα για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και ευεξία τους, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τη χορτοφαγία για λόγους υγείας και ηθικής αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο ή φοβούνται ότι θα στερηθούν συστατικά, αλλά και για όσους θέλουν να μάθουν τη διατροφική αυτάρκεια, μπαίνοντας βαθύτερα στην κάθε συνταγή.

...και ο μύθος της πρωτεΐνης.

   Δε χρειάζεται να καταφύγετε σε έρευνες για να μάθετε ποιο συστατικό έχει πρωτεΐνη, ούτε χρειάζετε να μετράτε την πρωτείνη του κάθε συστατικού. Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε και μας τα έχουν παρουσιάσει. Εάν παρατηρήσετε τι τροφές μας δίνει η γη κάθε εποχή τότε θα ξέρετε και τι τροφές πρέπει να φάτε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που το υποστηρίζει η επιστήμη της Αγιουρβέδα καθώς και η Μακροβιοτική διατροφή. Οπόταν τα υλικά που σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιείτε είναι αγνά, χωρίς χημικά, τοπικά και εποχιακά, εφαρμόζοντας τη φόρμουλα που σας προτείνω. Τόσο απλά.

   

Η ευγνωμοσύνη και η αγάπη προς το φαγητό μας ως το πιο βασικό συστατικό...

   Σας καλώ να αγγίζετε την τροφή σας με τα χέρια σας, την ώρα που κόβετε το φρούτο από ένα δέντρο, την ώρα που καθαρίζετε το ρύζι με νερό, την ώρα που βάζετε το φαγητό στο στόμα σας. Η επαφή αυτή με το φαγητό μας μάς συνδέει ακόμα βαθύτερα με την τροφή μέσω της καρδιάς, εφόσον τα χέρια είναι η επέκταση της καρδιάς. Μέσω του αγγίγματος μπορούμε να νιώσουμε ότι αυτό που τρώμε είναι κομμάτι μας, είναι ένας τρόπος να αισθανθούμε βαθύτερα την ευγνωμοσύνη σε κάθε μπουκιά. Το κάθε συστατικό είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που από την φύση προέκυψε μία ολόκληρη διαδικασία, ένα θαύμα, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας. Νιώθοντας ευγνωμοσύνη ανεβάζουμε τη δόνηση του φαγητού μας, και βοηθούμε την όλη διαδικασία της ΕυΖωίας σε ανώτερα επίπεδα.

 

Iστοσελίδα συγγραφέως: www.senseselfessence.com

Σύνδεσμος Βιβλίου:  From Nature To My Plate

Φωτογραφίκή επιμέλεια: Σκεύη Λαού